Осъдените за 12 отвличания се превъзпитали в затвора

Двама от „Наглите” - осъдени за 12 отвличания, може съвсем скоро да се окажат на свобода. Познатите като Йожи и Гребеца заявяват, че вече са се поправили.

По темата

Похитителите на 12 души бяха арестувани от полицията през декември 2009 г. Групата беше наречена „Наглите”.

„Това са хората, които рязаха уши и пръсти, държаха хора и заплашваха с убийство. това са убийци”, коментира Иван Киров, син на отвлечения бизнесмен от „Наглите“ Киро Киров.

И бяха осъдени. Присъдите – 130 години затвор за Ивайло Евтимов и 76 - за Любомир Димитров. В България обаче наказанията не се събират. Излежава се само най-тежкото. Така, вместо век зад решетките Йожи получи 18 години, а Гребеца  – 10.  А само след осем години зад решетките двамата искат да излязат на свобода. Съдът каза – „Да”

„Всички са нагли от правосъдната система. Като видят, че лежиш 7 години, а имаш 3 милиона, дали не е по-добре да си престъпник”, коментира Иван Киров.

Трите милиона бяха дадени за живота на отвлечените 12 души. Иван Киров даде 517 000 евро, за да спаси живота на баща си.

„Казаха: „Искаш ли да ти го върнем на парчета? Ако не платиш, ще го убием!” С Йожи съм си комуникирал, така казаха разследващите”, разказва Иван Киров.

Сега Йожи иска свобода. А съдът казал „да”, защото е работил и защото се е превъзпитал. 

„Кой ще ми гарантира сигурността – директорът на затвора или съдът, който ги пуска”, пита Иван Киров.

„Прокурорът е заявил, че не следва да се уважава искането – най-малкото е неморално и не е налице доказателство, че са се поправили. Надяваме се Апелативният съд да не допусне предсрочното им освобождаване”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Сега, свободата на Йожи и Гребеца е в ръцете на един съдия. А парите, които са взели за откупи, не е ясно в чии ръце са.

„В момента доказват, че е по-добре да си престъпник. То си заслужава, как се правят 3 милиона с честен труд за 7 години, нека всички да отвличаме”, коментира Иван Киров.

„Въпросът е дали сме намерили парите или не – ако ги бяхме намерили щяха да са в държавната хазна”, коментира Румяна Арнаудова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.