Не трябва да има търпимост към липсата на правосъдие, заяви тя

Тя е първата жена, която стана председател на Народното събрание. Въпреки че беше представена като майката на нацията, не успя да стане и първата жена президент на България. Освен това загуби депутатското си място заради преференция в листите. Правосъдният министър Цецка Цачева гостува в предаването „Комбина”. 

По темата

Не трябва да има търпимост към липсата на правосъдие. Дори и един случай лепи етикет на цялата система. Има и много честни магистрати”, коментира тя.

На въпрос дали ще подаде исканата й оставка от група юристи, Цачева заяви, че всеки министър ходи с оставка в джоба си, но тогава когато министър-председателят я поиска.

Повод за това искане беше изказване на Цачева спрямо Лозан Панов, което тя определи като извадено от контекста. Той предложи изваждане на прокуратурата от съдебната власт, а Цачева заяви, че ако има такъв тип предложение, по-добре е той да се занимава с политика.

„Не съм казвала подобно нещо, имам чудесни отношения с Лозан Панов. Не бива да се занимаваме с междуличностни отношения”, заяви Цачева.

„Само при нова Конституция е възможно това да се случи. Не е от моята компетентност и не съм аз човекът, който трябва да отговори трябва или не трябва прокуратурата да се извади от съдебната власт”, допълни правосъдният министър.

„За юристите е недопустимо да не познаваме кой има право на законодателна инициатива за промяна на действаща Конституция, тогава когато промяната е от компетентност на обикновено Народно събрание, или как се свиква Велико народно събрание за приемане на изцяло нова Конституция. В нито една от двете хипотези изпълнителната власт няма законодателна инициатива – в частност Министерството на правосъдието”, обясни Цецка Цачева.

Тя не е съгласна с твърдението, че се води война във Висшия съдебен съвет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.