До дни ще започне демонтирането му

След години спорове паметникът „1300 години България” пред НДК отива в историята. До дни ще започне демонтирането му.

Какво ще се появи на негово място?

През 80-те години на миналия век създават два паметника, посветени на 1300 години от създаването на българската държава. Единият е Създателите на българската държава в Шумен и все още се издига гордо над града. Съдбата на този в София, открит лично от Тодор Живков, далеч не е толкова розова. След куп скандали и раздори паметникът стърчи полуразрушен. А до две седмици ще започне работата по демонтирането му.

По темата

„Бронзовите пластики, несъмнено с висока художествена стойност, ще бъдат аранжирани по подходящ начин в двора на Националния исторически музей”, заяви доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по културата.

Заличаването на паметника разгневи Съюза на българските художници.

„Има драма! Тук се конфронтираха на повърхнината естетически мнения и преценки, а всъщност дълбоката мотивация е политическа. Това е част от този патос, обзел ни реваншистки след промените, да заличим следите от онова време”, коментира проф. Станислав Памукчиев.

Граждани обаче напомнят, че на това място е имало друг паметник - на първи и шести пехотни полкове. Той е разрушен и на негово място е издигнат „1300 години България”.

„Драмата беше много голяма, когато го дръпнаха с трактори, с въжета. Събориха три паметни плочи, събориха един лъв. Хората ги беше страх да говорят и си мълчаха”, спомня си Панайот Стойнов.

Инициативен комитет настоява заличеният мемориал да бъде възстановен.

Докато се реши какво ще има на мястото на отворилата се дупка, след събарянето на паметника, общината ще изгради платформа, за да се преминава безопасно.

Повече гледайте във видеото 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес