Tя коментира напрежението между члена на СЕМ Бетина Жотева и журналиста Къдринка Къдринова

„Не е подобаващо да се отправят заплахи към журналист”. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи - Екатерина Захариева, по повод напрежението между члена на СЕМ Бетина Жотева и журналиста Къдринка Къдринова.

По темата

Вчера журналистът Къдринка Къдринова публикува запис, на който е заплашвана от Бетина Жотева по време на заседание на Комисията по култура и медии.

Острите думи дошли след зададен въпрос за съдбата на радио „България”. Къдринова попитала члена на СЕМ вярно ли е, че в разговор с посланик е споделила, че външния министър Екатерина Захариева е "за" закриването на програмата.  

Днес Захариева категорично отрече някога да е подкрепяла закриването на радио "България".

„Не съм разговаряла с Бетина Жотева от няколко месеца по какъвто и да е въпрос. За радиото съм разговаряла с директора, който поиска среща с мен и много ясно му казах позицията, че за мен излъчването на езиците трябва да се запази. Дали трябва да се подобри работата - да. Но дали трябва да се спре излъчването – не”, коментира Захариева.

По казуса с позиция излязоха и Комисията по журналистическа етика към Съюза на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти в България. И двете организации поискаха Бетина Жотева да се извини, а Асоциацията на европейските журналисти дори заяви, че „Жотева трябва да преосмисли дали може да продължи да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ”. 

„Отправените от Бетина Жотева заплахи не могат да се приемат по друг начин, освен като посегателство срещу свободата на словото и правото на журналиста да упражнява свободно професията си. Като член на СЕМ Бетина Жотева би трябвало да е гарант, а не цензор на журналистическата свобода”, коментират от Комисията по журналистическа етика и съобщават, че очакват позиция  по казуса от СЕМ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.