Обмислят се и санкции за техните родители

Държавата тръгва на лов за ученици от септември. Мобилни групи ще издирват децата, напуснали образователната система, а родителите им могат да бъдат глобявани.

По темата

Властта се стреснала от това, че малко над 5% от българчетата, 1/4 от ромчетата и над 10% от децата от турски произход не ходят на училище. И министрите решиха да действат - от 1 септември учители, социални работници и, ако трябва, полицаи, любезно ще канят неуките да се изучат. 

Държавата обмисля и санкции, ако родителите откажат да си пуснат децата в класните стаи. Според последните данни на образователното министерство, през последната учебна година 21 хиляди деца са спрели да ходят на  училище. 

„Всяко едно дете в България не само да посещава, а да може да чете, пише и да излиза образовано от училище. Безработицата в момента е 6%. Тя не може да падне повече”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че всяко едно дете в България трябва не само да посещава, но и да излиза образовано, да чете и пише, и да е с познания от училище.

„Безработицата в момента е 6%. Тя не може да падне повече. Не може да падне повече, защото тези, които, особено в някои от етносите не знаят да пишат и четат. По този начин не могат да си намерят каквато и да е работа. Искаме всички институции да бъдат въвлечени всяко дете да посещава училище и да излиза от там ограмотено. Това с всички ресурси, които имаме трябва да бъде направено“, каза още Борисов.

„Данните показват, че малко над 5% от българчетата, една четвърт от ромчетата, над 10% от децата от турски произход не са обхванати от образователната система. Това значи не само непригодност за пазара на труда, но означава утре те да бъдат клиенти на социалната система или с някои от тях да се налага да работи МВР“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Репортери: Димитър Иванов, Велина Сашева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.