Документът е от 97 страници и беше качен на сайта на президентството

Главният прокурор  Сотир Цацаров с разкрития за КТБ във втората стенограма за състоянието на банката. Президентът Румен Радев разсекрети документа късно следобед. В него се иска още оставката на бившия управител на БНБ Иван Искров. 

Нямало чували с изтеглени пари от КТБ е разбрало държавното обвинение още в средата на юли 2014 г.

РУМЕН РАДЕВ РАЗСЕКРЕТИ ЕДНА ОТ СТЕНОГРАМИТЕ ЗА КТБ (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Главният прокурор разказва пред политиците в президентството, че в банката основният начин за изтичане на пари бил с фалшифициране на документи и то три години назад.

Президентът Плевнелиев пита кой носи отговорността за източването на КТБ. Банкер номер 1 тогава Иван Искров обяснява, че надзорът е в ръцете на ресорния подуправител, а самият Искров никога не бил уведомяван за проблем с тази банка.

Тогава в опозиция Бойко Борисов нарича сагата криминален роман и иска оставката на гуверньора. Искров бил съгласен да я даде, ако така ще се реши проблемът. След обсъждане колко да се изплати на вложителите в КТБ тогава Пламен Орешарски предлага 100 хиляди лева.

И във втората стенограма са заличени имена на банки, но става ясно, че е имало проблем с три от тях през 2011 и 2012 година. В разговора Цацаров очертава две посоки на разследването - БНБ със съмнение, че не си е свършила работата  и КТБ, че не е добре стопанисвана.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.