7230 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище у нас

По темата

Университет номер 1 в страната обяви най-желаните специалности за новата академична година. Най-много кандидат-студенти искат да бъдат психолози, да работят в публичната администрация или да изучават социология. Ще останат ли свободни места тази година в Алма матер?

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2017/2018 приключи. 7230 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище у нас. Най-много са кандидатите, посочили като желание специалността "Психология". На второ и трето място са специалностите "Публична администрация" и "Социология". Доскоро "Правото" беше един от първенците, сега то заема 10-о място сред най-желаните специалности. От 12 юли до 14 юли новоприетите студенти могат да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап. Вторият етап на класирането ще бъде обявен на 18 юли. 

7 лв. струва стартовия пакет за записване в СУ. Какво обаче ще впишат студентите в книжките си – реални професии или просто диплома. Специалности с трудна реализация на пазара на труда оглавяват класацията ТОП 20 на Софийския университет. Близо 2000 души искат да бъдат психолози. Оказва се обаче само на хартия.

„Една голяма част от студентите записват с идеята да се преместят или да продължат в чужбина”, обяснява Николай Николов, управител на фирма за подбор на персонал.

А тези, които искат да учат право, обичайно остават много. Тази година 730 души повече от миналата искат да станат юристи. Нели е една от тях. Правото не е първото й желание, но прагматизмът надделява.

„Първото ми желание беше международен мениджмънт, но реших, че с право ще си намеря по-лесно работа”, обяснява Нели Борисова.

Практиката обаче показва друго.

„Трудно намиране на работа и трудно вписване в кантори. Моят съвет е да си търсят и втора специалност", казва още Николай Николов, управител на фирма за подбор на персонал.

А Математиката продължава да бъде пренебрегвана специалност.

„Кандидат студентите се заблуждават, че като учат IT, ще взимат повече пари, а по данни на НОИ хората, завършили математика, получават по-големи заплати”, коментира проф. Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В същото време Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив експериментира с интересен метод за набиране на студенти. По случай 25-тата годишнина на университет един от първокурсниците ще спечели джип. 

Наесен след края на класиранията ще стане ясно колко ще бъдат незаети места. А за кандидат-студентите с по-ниски оценки остава надеждата, че випускът е малък, а местата – много.

Репортер: Ивета Шилигарова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.