Какви мерки ще бъдат взети?

„Агресията е ежедневна за нашата професия. Хората имат грешна представа за това за колко време ще пристигне линейката. Ние отчитаме времето за пристигане, тогава когато е предаден сигналът на самия екип, а не когато е постъпил на телефон 112”, обясни в „Здравей, България” д-р Делян Георгиев, началник-смяна в столичната спешна помощ. 

По темата

„Много от колегите ми вече не са в България. Водещата причина за това не са парите, а отношението - никой не ги уважава и не цени труда им. Българите не се уважаваме един друг и това е големият проблем”, каза още д-р Георгиев.

От началото на годината само в София са нападнати 12 екипа на Спешна помощ, уточни той. Според него независимо от мерките, които ще се вземат, най-важното е възпитанието на обществото.

С това се съгласи и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Това, което можем да направим, е извършителите да получат максимално тежки присъди. Вярваме, че тежката наказателна санкция ще допринесе за превъзпитание на обществото. Проблемът се корени не толкова в мерките, колкото във възпитанието и морала на хората”, коментира Арнаудова.

В момента за причиняване на лека телесна повреда наказанието е до 5 години лишаване от свобода. При причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание, наказанието е до 3 години затвор. При тежка и средна телесна повреда санкцията варира до 10 години лишаване от свобода.

„В случаите, когато наказанието е до 3 години затвор и ако лицето не е осъждано за друго престъпление, то получава глоба. Само две лица през всички години, когато е инкриминирано това деяние, са получили ефективни наказания лишаване от свобода”, поясни говорителят на главния прокурор.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.