Минералът „събужда” опасна бактерия

Калцият е важен за доброто здраве на костите и зъбите, но при болни и възрастни хора може да причини инфекция с опасна бактерия, сочи ново американско изследване, цитирано от „Сънди експрес” и БТА.

По темата

Специалисти от университета на Мичиган са установили, че минералът „събужда” бактерията Clostridium difficile (C.difficile) и ѝ помага да заразява уязвими индивиди. 

Бактерията, инфекцията с която може да е смъртоносна, е сред известните „обитатели” на болници и домове за възрастни хора. Нейна мишена често стават индивиди, чиято имунна система е отслабена от болест или напреднала възраст.

Изследователите са установили, че когато C.difficile достигне червата, калцият ѝ помага да отвори защитната си обвивка и да стане заразна. 

Специалистите смятат, че откритието им може да доведе до нови методи на лечение на уязвими индивиди. 

Изследването е направено с мишки, но с него може да се обясни защо някои болнични пациенти и обитатели на домове за възрастни хора са по-застрашени от зараза с бактерията. Смята се, че по-податливите на инфекция индивиди имат повече калций в червата заради някои приемани лекарства или добавки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.