Министърът на здравеопазването Беатриче Лоренцин приветства приемането на програмата

Италианският парламент одобри днес окончателно програма за задължително ваксиниране на учениците на възраст до 16 години - стъпка, която има за цел да прекрати тенденцията против ваксините, която управляващите обясняват с недостатъчна информираност, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Програмата предизвика ожесточена полемика в Италия, където броят на ваксинираните деца силно намаля, откакто преди 20 години задължителните ваксинации за постъпването на децата в училище отпаднаха.

По темата

Министърът на здравеопазването Беатриче Лоренцин приветства приемането на програмата с 296 гласа "за" срещу 92 "против" и 15 "въздържали се".

Страховете около безопасността на ваксините накараха десетки хиляди родители не само в Италия, а и в цяла Европа и САЩ, да избягват да ваксинират децата си. Според Световната здравна организация от дребна шарка в Европа миналата година са починали 35 деца. Организацията нарече това "недопустима трагедия", подчертавайки, че благодарение на ваксината болестта е предотвратима.

В Италия родителите са длъжни да представят документ за ваксинации, за да могат децата им да посещават детска градина, а родители на деца в училищна възраст подлежат на глоба до 500 евро при неспазване на изискванията.

Изискването покрива 10 ваксинации, включително против дифтерит, тетанус, дребна шарка (морбили), заушки, рубеола и варицела.

Властите премахнаха две заболявания от първоначалния списък - менингококова инфекция тип B и тип C. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.