Възможно ли е да съществува плаж, до който да се стига единствено по вода?

"Тази година се натъкваме на „иновативни“ нарушения по морските плажове, които се различават от миналата година. Но проверките ни съвместно с останалите компетентни и контролни органи показват, че нарушенията все пак намаляват". Това съобщи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова.

Защо плаж със стопанин не се стопанисва?

Тя даде примери с морски плажове „Панорама“ и „Кабакум-централен“, където има избрани изпълнители, но те не влизат в правата си и плажовете трябва да се обявят за неохраняеми.

"Сигнализирали сме за ситуацията до всички отговорни местни институции, сезирали сме и прокуратурата", подчерта министър Ангелкова.

Ангелкова гони наемателя на плажа в Лозенец в края на сезона

Тя поясни, че на плаж „Панорама“ до Варна избраният наемател все още не сключва договора си за наем, но в момента си ползва плажа. На „Кабакум-централен“ досегашният наемател не отстъпва владение на обектите си по ивицата на избрания нов наемател, независимо от изпратените сигнали. На плаж „Обзор-мотела“ предишни наематели не дават на новия да встъпи в правата си, за което също е сигнализирана прокуратурата.

НЕЗАКОННО КЪМПИНГУВАНЕ: Палатки върху дюни и в частни имоти

"Договорът за морски плаж „Село Лозенец“ ще бъде прекратен от 1 октомври. Там няма да се строи заведение, което бе започнато от наемателя", увери Ангелкова. 

При инспекцията на шест плажа в района на "Русалка" е установено, че единият плаж, който е при залива Тауклиман, е в частен имот и до него няма достъп освен по вода. На другите пет плажа на "Русалка," които са неохраняеми, се извършват дейности в нарушение на закона – събират се такси от плажуващите за това, че ползват инфраструктурата на комплекса.

На кого пречат туристите, които къмпингуват?

"Това също е недопустимо, защото по закон на туристите трябва да бъде осигурен безплатен пешеходен достъп до плажните ивици", коментира министърът на туризма.

Музикантът Васил Гюров отрича да снабдява незаконно къмпингуващи с вода и ток

"Въпросът за регулирането на къмпингуването е изключително належащ. Изискваме от стопаните на плажовете да поставят задължително табели там, където има дюни, за да не може върху тези площи да се плажува, да се разполагат каравани и коли, да не се практикува изобщо никаква друга дейност", категорична бе министър Ангелкова. 

Проверките по морето ще продължат през целия сезон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.