При инцидента загина жена, а 7-годишното й внуче пострада

„До две седмици би трябвало да се разбере каква е причината за катастрофата в скоростната лента на магистрала „Хемус”, заяви за „Събуди се” инж. Михаил Рашков, директор на областното "Пътно управление" – София.

Жена загина, а дете пострада при сблъсък на "Хемус" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Повод за коментара бе тежката катастрофа, станала през седмицата в скоростната лента на магистрала „Хемус”, при който загина жена, а 7-годишното й внуче пострада. Автомобилът им се удари в автомобил на пътно-поддържаща фирма. От кадрите, качени в социалните мрежи, се виждат автомобили на фирмата за пътно поддържане, спрели в скоростната лента на магистралата, без никаква сигнализация. Без табели, без конуси, без кола с предупредителни светлини. Застанали като на пикник в парка, само че в лента, в която се кара с над 100 км в час - най- лявата лента на аутобана.

Видео показва фрапиращи нарушения, довели до смъртоносна катастрофа

По случая е образувано досъдебно производство по случая, то ще изяснява причини и вина, но през седмицата в "Здравей, България", където колегите излъчиха тези кадри, близък на загиналата жена каза: „Това е убийство”.

Експерт: Почистването на тревата между мантинелите по магистралите е опасно

От„Пътна инфраструктура“ обясниха за Нова, че обезопасяването на ремонтните дейности са описани в специална наредба и отговорността е на фирмите изпълнители, с които има договор агенцията. Според въпросната наредба, когато се работи в скоростната лента задължително трябва на минимум 600 метра да има табела, още една на 300 метра, след това светеща табела, кола с предупредителни светлини и конуси през 10 метра до ремонтиращия автомобил. Според близките на загиналата жена, които идват на място веднага след инцидента, нищо от това не е било изпълнено.

От Агенция „Пътна инфраструктура” умоляват хората да се съобразяват с пътната обстановка и да спазват дистанция. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.