Страната оттегли молбата си за европейска помощ

Огнеборците в Гърция успяха да овладеят бушуващите в последните дни горски пожари. Общо 91 пожара горяха през последните дни. В гасенето им се включиха 1500 пожарникари с повече от 600 единици техника. 

Заради високите температури и тлеещите огнища обаче рискът от повторно разпалване на големия пожар в района на курорта Каламос остава. На остров Закинтос и Пелопонес, където положението беше най-тежко, огънят е овладян, но щетите са огромни. 

В последните 24 часа пожарникари заляха Facebook с молби за помощ. Огнеборец от Капандрити, написа: "Господ ни забрави. Силите ни напускат имаме нужда от помощ".

Гърция обаче вече оттегли молбата си за европейска помощ в борбата срещу горските пожари в страната. „Международната помощ беше сметната за ненужна. Изпращането на пожарникари от Кипър и на самолети за борба с пожари беше отменено“, заяви говорителката на пожарната служба в Гърция Ставрула Малири.

ПОЖАРИТЕ В ГЪРЦИЯ: Стотици се борят с огъня (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тази сряда премиерът Алексис Ципрас прелетя над изпепелените гори и райони като направи своя собствена оценка на това, което остави след себе си огнената стихия.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПЛАМЪЦИТЕ 

Премиерът беше разкритикуван, защото се появи едва след овладяване на огнената стихия. 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според гръцките власти много от пожарите са били умишлени. Във вторник пожарникари са открили запалително устройство в гора на о. Самос.

Природозащитници пък коментираха, че поне 30 години ще са необходими за възстановяване на изпепелените площи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.