Дружеството вече има квестор, който се разпорежда с активите му

Прецедент на застрахователния пазар. Компанията "Надежда" остана без лиценз. Комисията за финансов надзор забрани на дружеството да сключва нови застраховки и да управлява старите за срок от половин година.

Никаква застрахователна дейност не е разрешена на застрахователната компания "Надежда". Дружеството вече има квестор, който се разпорежда с активите му. Въпреки, че отнемането на лиценз от надзорен орган напомня на злополучната КТБ, случаят е различен, най-малкото заради мащаба.

Застрахователите и пенсионните дружества са стабилни и устойчиви

Според данните на Комисията за финансов надзор, компанията има под 1100 сключени договора за застраховка, което е около 1% от пазара. Но и няколко от големите държавни структури също са застраховани там - военното министерство, Български пощи и АЕЦ ”Козлодуй”.

Дори след отнемането на лиценза, обаче, договорите продължават да действат. Ако "Надежда" фалира, а се наложи да се изплаща обезщетение, ще го плати гаранционният фонд. 

"Надежда" не била управлявана разумно и прозрачно, обяснява Комисията за финансов надзор. Шефовете на компанията знаели за нарушенията, но не направили нищо.

Три дни повече труд, за да платим данъци и осигуровки

Освен това, дружеството не покривало минималните изисквания за капитал със собствени средства. Регулаторът го разбрал след три проверки през тази и миналата година.

Гледната точка на "Надежда" обаче е друга. Според дружеството, регулаторът е изопачил числата в одиторските доклади.

От Български пощи получихме уверение, че, ако се наложи, имат други механизми да защитят парите и ценностите, които съхраняват. И ще ги използват.

Атомната ни централа също е на сигурно, уверяват от „Козлодуй”. Там договорът с "Надежда" е за медицински услуги и изтичал след седмица. А те вече си избират нов застраховател.

Министерството на отбраната също обяви, че военните и цивилните в системата могат да са спокойни, защото правата им са защитени. Армията е застраховала в "Надежда" служители и техника, в общо пет договора, които изтичат през февруари догодина.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.