Берлин е изпратил вече 400 искания

Съюзниците от Европейския съюз започват да връщат в Гърция мигранти, които са влезли на територията на съюза след март тази година и са поискали политическо убежище, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА и ТАСС. 

Водни оръдия срещу протестиращи мигранти в Рим (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според изданието само Берлин е изпратил близо 400 искания за връщане на мигранти. Германия настоява въпросът за политическото им убежище да бъде решаван на гръцка територия. Подобни искания били получени и от Великобритания, Холандия, Норвегия и Франция.

Гръцкият министър за миграционната политика Янис Музалас потвърдил за вестника, че гръцките власти вече са започнали оформянето на документите и очакват първите върнати бежанци да пристигнат през септември.

Спад на мигрантския поток към Европа

Той казал още, че връщането на мигрантите ще започне със "символичен брой" в знак на солидарност с другите европейски страни, тъй като Гърция е приела вече толкова много мигранти и е подложена на такъв голям натиск, че приемането на допълнителен брой бежанци ще се окаже просто "трагедия" заради икономическата ситуация в страната.

Министърът заявил, че няма представа къде ще бъдат настанявани връщаните мигранти и дали някога ще могат да напуснат Гърция.

Досега ЕС е предоставил на Гърция над 1,3 милиарда евро за справяне с миграционната криза за периода от 2014 до 2020 г. Според някои оценки в страната в момента има над 60 000 мигранти.

Рим: Брюксел не помага на Италия за проблема с бежанците 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.