Те ще са с общ капацитет от 300 места

Във връзка с ангажимента на президента Еманюел Макрон повече да няма мигранти, живеещи на улицата, френското правителство ще открие в Северна Франция два центъра за настаняване, за да облекчи миграционния натиск в град Кале, предаде БТА.

По темата

"Не искаме да повтаряме лошия опит от миналото и ще отворим два центъра за подслоняване и проучване на положението на тези хора", каза министърът на вътрешните работи Жерар Колон.

След настаняването им в тези центрове, мигрантите - според конкретния случай - ще бъдат препращани към центрове за кандидати за убежище, ще им бъде предлагана помощ за връщане в родината им или ще бъдат експулсирани.

Очаква се до 10 дни двата центъра да отворят врати. Те ще се намират на около 90 км от Кале и ще са с общ капацитет от 300 места.

"Ще се опитаме да убедим мигрантите, че не може да идват тук и че най-доброто решение е да минат през тези два центъра", обясни министърът. Той отхвърли категорично опасността да се създаде подобие на огромния бидонвил "Джунглата", който се беше оформил в Кале. Допреди осем месеца, когато беше разрушен, в него живееха хиляди мигранти.

Колон днес каза, че в Кале има 350 до 400 мигранти, но по данни на обществения докладчик към Държавния съвет (висшия френски административен съд) те са между 400 и 700, като сред тях има стотина непълнолетни.

Откриването на двата центъра беше обявено само часове, след като Държавният съвет одобри мерки в помощ на мигрантите в Кале. Той нареди нареди на правителството и на местните власти да осигурят питейна вода и санитарни възли за мигрантите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.