Той вече е изтеглен от пазара

Нова партида опасен яйчен прах е открита у нас. От Агенцията по храните засякоха още 500 килограма, съдържащи отровната съставка фипронил.

Яйчният прах е далеч от хората, уверяват от Българската агенция за безопасност на храните. По-голямата част от него е намерена в склада на фирмата, внесла го от Германия. От половин тон само около 93 килограма е използвана за производство. От тях са излезели 12 тона и половина сладолед. Но нито един сладолед, според контролния орган, не е стигнал до магазините. Спрян е още преди да стигне до търговската мрежа.

Тонове сладолед и майонеза заразени с опасен яйчен прах

„Нищо страшно не е станало. Няма нито 1 пострадал, нито 1 умрял, нека не плашим хората”, заяви д-р Камен Иванов, директор на ОД „Безопасност на храните”, София-град.

Нямало умрели и застрашени. Не може и да има - и според Агенцията, и според лекари. Защото фипронилът в яйчния прах бил твърде малко.

Среща на върха за скандала със заразените яйца в Западна Европа

„На пазара от втората партида яйчен прах няма нито грам произведен продукт, който да е на пазара и да заплашва потребителите”, твърди д-р Иванов.  

Фирмата, съхранявала яйчния прах от Германия, е в София. Внесла първата партида през март, а втората - през април. Нямало информация как фипронилът влияе на организма.

Счита се за опасен, защото е забранен в Европа да се използва при животни, които са репродуктивни. Според разследване на френското правителство европроблемите с яйчния прах напоследък имат обяснение.

„Най-вероятно се касае за фалшифициране на препарат за обработка на кокошки и е попаднал в този инсектицид”, смята д-р Иванов.

Двама арестувани в Холандия заради скандала със заразените яйца

Според потребителски организации, дори да ядем фипронил с лъжица ще ни трябват тонове, за да се отрази на здравето.

„По-скоро ще имате проблем с холестерола, който се съдържа в яйцата, отколкото с фипронила”, заяви д-р Сергей Иванов, асоциация „Активни потребители”.

Проблемът бил в работата на контролните органи.

„За 13 дни ако не можем да намерим една партида - това е проблем. Малко игра тука има-тука нема, един ден има, един ден - няма, меко казано скандално е”, смята д-р Сергей Иванов.

Потребителската асоциация иска по-бързи проверки. И наред.  

Преди дни инспекторите на Агенцията откриха 34 тона сладолед и майонеза с фипронил. Те бяха изтеглени от пазара. Проверките продължават.

Оттук нататък всяка фирма, която внася яйца и яйчни продукти от Европа, трябва да докаже с документ, че не съдържа извънредно много фипронил. Иначе - стоката й се изтегля. На проверки ще се подложат всички складове, птицеферми и фирми в страната.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.