БАБХ проверява и птицеферми за употреба на фипронил

34 тона сладолед и майонеза на българския пазар се оказаха с фипронил. При направата им е използван заразен с вредното веществото сух яйчен жълтък. Половин тон от него е внесен в страната ни през март.

Властите засичат веществото. Идентифицират и фирмите. Над 60 кг от яйчения прах са унищожени. С останото количество обаче са произведени над 34 тона продукти. И са изпратени към щандовете в магазина.

Среща на върха за скандала със заразените яйца в Западна Европа

Колко хора вече са яли от него със сладоледа и майонезата, не е ясно. Но лекарите са категорични - опасност за здравето им няма. 

"Една супена лъцица би била фатална. Тук обаче количеството в една кутия сладолед е 1000 пъти по-малко", обясни д-р Сергей Иванов. 

Почти всички продукти вече са свалени от щандовете в магазините. Конкретни марки обаче официално не се съобщават. Потребителските организации настояват това да се промени.  

Двама арестувани в Холандия заради скандала със заразените яйца

Междувременно Агенцията по храните започна и проверка на птицефермите у нас - за всеки случай, макар че източникът на заразения жълтък категорично не е в България. 

Всички иззети продукти ще бъдат изследвани. Ако не представляват риск за хората, 34-те тона сладолед и майонеза ще се върнат обратно по магазините, въпреки че имат фипронил. 

Той се използва във ветеринарната медицина и не е разрешен за употреба при продуктивни животни, включително и кокошки носачки.

Репортер: Методи Владимиров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.