Колко са децата, които остават извън класните стаи?

Глоби и съд за родители, които умишлено не пускат децата си на училище. Това ще бъде предвидено в нови текстове на Наказателния кодекс. Мярката е срещу ранното отпадане от системата на образованието. Колко са децата, които остават извън класните стаи?

Каква е разликата между черно-белите и цветните учебници (ГАЛЕРИЯ)

Просветното министерство изчисли – над 206 000 деца между 5-18 години са отпаднали от образователната система или никога не са били част от нея. Затова от днес до октомври над 1000 екипа, включващи учители, социални работници, полицаи и психолози ще обикалят домовете на тези деца и ще съдействат за влизането им отново в класните стаи. Вече е разкрит и национален телефон за сигнали, в случай, че някой разполага с информация за дете, което не посещава училище или е в риск от отпадане.

ПРЕДИ ПЪРВИЯ УЧEБЕН ДЕН: Започват „хайки” за отпаднали от училище деца

От 3 години насам всяка лятна ваканция Галин и Албена обикалят Враца и се срещат с деца и младежи в риск да прекъснат училище. Правят го доброволно -  с цената на личното си време и средства - но и с мисълта, че променят нечий живот към по-добро.

„С всеки ученик подхождаме по различен начин. Понякога, няма как, трябва по-твърдичко. Самите родители трябва да са наясно, че по-важно от това няма”, казва Галин Снежанов.

Колко струват извънкласните занимания на учениците? (ВИДЕО)

От днес 12 000 експерти от различни институции поемат щафетата от Галин и Албена. Всеки екип ще трябва да посети десетки адреси и да открие причините, заради които детето не ходи на училище.

„Там, където няма съпричастност, там, където няма подкрепа от семейството. Там, където, просто казано, семейството не иска да праща децата на училище ще има глоби и лишаване от социални права”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Първокласници - изключени от училището, в което са записани (ВИДЕО)

„От 50 до 100 лева е при първо констатиране и от 100 до 500 лева при повторно нарушение”, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Предвижда се част от социалните помощите да се отпускат в натура. Учителите ще са тези, които да преценят от какво точно има нужда ученикът - дали от учебници, дрехи, обувки или безплатен транспорт. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.