"Амбицията е в края на тази сесия законопроектът да бъде приет", коментира правосъдният министър

Продължават политическите спорове около това какво да пише в антикорупционния закон. ГЕРБ представиха своя проект на кръгла маса, а БСП -  пред президента Румен Радев. Какви са резултатите от срещите и кой ще надделее?

Държавният глава обяви, че иска да участва в избора на шеф на бъдещия антикорупционен орган – както предлагат от БСП. Тази тема е едно от основните разминавания между проекта на червените и този на управляващите. От ГЕРБ настояват парламентът да избира кой да ръководи звеното. В същото време от ДПС обявиха, че подкрепят проектозакона на ГЕРБ – въпреки резервите си към текстовете. Което пък означава, че вариантът на управляващите почти сигурно ще мине в пленарна зала.

ДУМАТА НА РУМЕН РАДЕВ: Президентът да назначава шефа на антикорупционния орган

„Амбицията е в края на тази сесия законопроектът да бъде приет”, заяви правосъдният министър Цецка Цачева.

Управляващите искат парламентът да решава за шефа на бъдещото антикорупционно звено и в никакъв случай – Министерският съвет.

Цацаров откри грешки в антикорупционните проекти

„За да няма усещането, че това ще бъде репресивен апарат, който изпълнителната власт ще използва срещу политическите си опоненти”, заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„Подслушването да си остане в ДАТО”, коментира Димитър Георгиев, председател на ДАНС.

„Ако комисията притежава СРС, стават три центъра и не е ясен контролът”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Власт и опозиция в спор кой по-добре ще бори корупцията

А по отношение на проекта на БСП – червените намериха поддръжник в лицето на президента Румен Радев.

„Съгласен съм президентът да назначава бъдещия шеф, какъв да бъде той – предстоят дебати. Здравата институционална логика диктува той да бъде назначаван с участието на президента”, заяви държавният глава.

Радев: Антикорупционен орган трябва да дисциплинира политическата класа

И оценката на двата проектозакона – президентът коментира, че единият е фокусиран върху превенция и профилактика, а другият - повече върху разследване и обвинение. Според него всички мерки трябва да са в един закон, но да има и структури, които да го прилагат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.