Всичките ми възнаграждения са получавани в мои редовни сметки и са декларирани, заяви той пред в. "24 часа"

„Всичките ми възнаграждения са получавани в мои редовни сметки в България и чужбина, декларирани са и са платени данъци у нас”, казва пред в. "24 часа" българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон и съпруг на Ирина Бокова. 

По темата

Ето и цялото интервю с него:

Г-н Митрев, в. “Гардиън” и други издания публикуваха информации за неясни трансфери на пари от Азербайджан към лица и фирми в Европа, където е споменато и вашето име. Как ще коментирате публикациите?

- Очевидно се налага да дам кратки разяснения. Разчитам, че сериозните медии ще ги отразят коректно, на останалите нямам какво да кажа.

Получил ли сте въпросните преводи и за какво?

- След като напуснах ЕБВР, четири години работих като независим консултант в България, Швейцария, Кипър, Англия, Азербайджан и други страни. Цитираните плащания са по тригодишен договор с частната азербайджанска фирма “Авуар Ко”. Тогава тя работеше основно по държавна програма за предотвратяване и контрол на периодичните наводнения по поречието на реките Кура и Арас. В проекта участваха много местни и чужди частни фирми и публични организации.

Защо се обърнаха точно към вас?

- Потърсиха ме заради дългогодишния ми опит с големи проекти. Съветвах фирмата как да участва в публично-частни конкурси и проекти, да прилага най-добрите европейски и световни практики в тази област, да работи с международните финансови институции и да си сътрудничи с големи световни фирми. Прекратих договора, както го изискват правилата, преди да започна отново работа като представител на България в ЕБВР през 2014 година.

Знаехте ли откъде идват преводите?

- По въпроса за това как и откъде фирмата е превеждала моето възнаграждение, не мога да отговарям и нямам отношение към този въпрос. Той е от компетенцията на фирмата, която единствена познава своите плащания и сметки. За мен е важно, че всичките ми възнаграждения са получавани в мои редовни сметки в България и чужбина, декларирани са и са с платени данъци в България.

И все пак, откъде тогава идва тази атака?

- Свикнал съм семейството ми да бъде атакувано обикновено в търсене на подход за компрометиране на моята съпруга. Не е приятно, но както знаете, се наложи да приема този начин на живот. Уверявам ви, че и този опит ще се окаже неуспешен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.