Твърди се, че корупционната схема е за милиарди

Българска следа в мащабна международна схема за пране на пари. Името на съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев, изплува в разследване на издания от различни държави. Твърди се, че схемата е за милиарди. 

Калин Митрев: Целят да компрометират мен и Ирина Бокова

По темата

В разследването са участвали авторитетни медии - „Гардиън”, „Лю Монд”, „Зюддойче Цайтунг”. От българска страна партньор е сайтът "Биволъ". Огромни финансови потоци са текли от черна каса в Азербайджан към сметки на европейски политици, журналисти и граждани на високи позиции в периода от 2012 до 2014 година.

Целта - да се направи реклама на Азербайджан пред света, за да се реабилитира режимът в Баку. Според разследването около 3 милиарда щатски долара са били разплатени за търговия с влияние, луксозни стоки, услуги и придобивки за лобистите. Около 800 000 от тях са изпратени към България. Половината - към фирми и лица, които все пак са имали някакви търговски отношения с Азербайджан.

Другата половина е постъпила по сметките именно на Калин Митрев - официален представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие и съпруг на шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Любопитен детайл е, че всички суми са минавали през четири фантомни офшорни фирми, чийто собственик се оказал социално слаб бежанец в Нагорни Карабах. 

На камък удариха опитите на екипа на Новините на NOVA да се свърже с Калин Митрев и Ирина Бокова. Пред вестник „Гардиън” българският дипломат не отрича получените хонорари и ги обяснява с извършените консултантски услуги. Бокова от своя страна отхвърля всякакъв опит за връзка между нейната дейност като шеф на ЮНЕСКО и делата на нейния съпруг.

На запитване на NOVA от Европейската банка за възстановяване и развитие заявиха: „Калин Митрев не е служител на ЕБВР. Той е дипломат, определен и изпратен от българското правителство, за да представлява неговите интереси в Борда на директорите. Отнасяме се сериозно към всякакви подобни публикации. Тези, изглежда, засягат период отпреди изпращането на Калин Митрев в Банката като представител на страната му”.

Калин Митрев беше излъчен за поста от кабинета "Орешарски", а кабинетът "Борисов 2" препотвърди това решение. Дотук официална позиция от Министерския съвет няма.

Пред вестник „24 часа” Калин Митрев коментира, че е дал коректна информация на разследващите журналисти относно доходите си, но тя е била тенденциозно преиначена, а целта била той и съпругата му Ирина Бокова да бъдат компрометирани. Митрев обяснява, че след като е напуснал Европейската банка за възстановяване и развитие, е работил като консултант, включително и за азербайджанска фирма. Допълва, че няма отношение по въпроса как и откъде фирмата е превеждала възнаграждението му. Той уверява, че всичките му възнаграждения са получени в негови редовни сметки у нас и в чужбина и за тях са платени данъци. Официален Азербайджан също определи публикациите като лъжи и фалшификации

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.