По-рано каталунският парламент одобри два сепаратистки закона

Правителството на Испания може да предприеме решителни мерки, ако властите на Каталуния обявят едностранна независимост, писа вестник "Конфиденсиал".

В момента Мадрид се опитва са регулира каталонския проблем чрез Конституционния съд (КС), който вече спя действието на закона за референдума относно излизането от Испания. Централното правителство има и други по-радикални мерки.

Каталуния ще проведе референдум за независимост на 1 октомври

Една от тях е член 155 на Конституцията, който досега още не се е прилагал. В него се казва, че „ако автономната общност не изпълнява задълженията, предвидени от конституцията или от други закони, и действията й нанасят сериозни щети на общодържавните интереси на Испания“, правителството на кралството „може със съгласието на абсолютното мнозинство на Сената, да предприеме необходимите мерки за принудително изпълнение на посочените задължения от автономната общност“.

Каталуния обявява независимост, ако Мадрид спре референдума

„За осъществяването на мерките, предвидени в предишният член, правителството може да дава съответните разпореждания на всички власти на автономните общности“, уточнява се в закона. Овен това този член позволява да се анулира автономия статут на региона.

В Каталуния подготвят документи за самоличност на новата държава

По-рано парламентът на Каталуния одобри два сепаратистки закона. Първия създава правната база за провеждането на референдума за независимост, а вторият – регулира излизането на автономията от Испания, ако на референдума победят привържениците на независимостта. Мадрид вече обжалва първия закон. Очаква се в скоро време в Конституционния съд да бъде внесена и жалбата срещу втория закон. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.