Обречен ли е проектът на провал?

Нови разгорещени спорове за трасето на магистрала „Струма”. Общественото обсъждане за изграждането на магистрала през Кресненското дефиле отново се превърна в караница.

Жители на Кресна и част от еколозите скочиха срещу основното предложение на АПИ. Други природозащитни организации обаче го подкрепиха. До консенсус така и не се стигна.

Николай Нанков: Необходим е трети мост, свързващ България с Румъния

Недоволството избухна заради предложението едното трасе да минава през досегашния път през дефилето, а другият - през планината. Част от еколозите подкрепиха искането на хората магистралата изцяло да бъде построена високо в планината, а старият път да остане алтернативен. Беше започната и подписка. 

„Това ще бъде магистрала, която ще убива хора. Вътре в дефилето има пешеходци, вътре в дефилето ще има местен транспорт, бавно движещ се, това ще бъде магистрала убиец, ако бъде построена по този начин. И това е нещо страховито и ще лежи на съвестта на всичко хора, ако бъде направена по този начин. Това е решение, което противоречи на европейското законодателство, ако правителството вземе това решение, ще загуби всички пари и ще влезем в наказателни процедури”, прогнозира екологът Андрей Ковачев.

Започна строителството на новия участък от АМ "Струма" (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Път-убиец и повишена опасност от ПТП-та. Трудно бихме могли да се съгласим с това съждение, при положение, че изнасяме половината трафик, тоест трафикът ще се редуцира с минимум 40-50% от дефилето”, коментира министърът на регионалното развитие Николай Нанков. 

Нов план за магистрала "Струма"

И докато в Кресна страстите отново се нажежиха, то общественото обсъждане в Симитли мина спокойно. 

„За нас е най-важното да има магистрала, тъй като магистралата ще даде доста така голям тласък за развитието на икономиката, за развитието на местния бизнес и за всичко останало в нашата община, така че нас ни устройва и за нас е най-важно да има магистрала", заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов. 

От пътната агенция признаха, че идеален вариант за изграждането на магистрала през Кресненското дефиле няма. Избран е най-безболезненият за всички. Дали обаче ще бъде приет от местните хора и власт, предстои да разберем.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.