Длъжни сме да се придържаме към позициите на НАТО, заяви премиерът Бойко Борисов

Задочен спор за отношенията България-Русия. Според премиера Бойко Борисов Русия е заплаха за нашата страна, защото като член на НАТО сме длъжни да се придържаме към позициите на Пакта. Борисов уточни, че все пак сме за развитие на отношенията с Москва и ще работим за падане на европейските санкции.

„След като е член на НАТО и след като НАТО като основен противник в Европа приема Русия, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу тях”, обясни премиерът.

Срещу Русия, но не съвсем.

По темата

„В същото време трябва да работим политически, дипломатично, да работим да паднат санкциите и да пада напрежението, даже с Ципрас го обявихме”, заяви Борисов.

Той не разрешил флотилия в Черно море, искал руски газ, искал и обща борба срещу терора и руски туристи.

А Путин му поставил условие:

„Искам да се грижиш за сигурността им, заедно с нашите и вашите служби, за да не се получи терористичен акт”, заявил Путин, цитиран от Борисов.

Премиерът призна, че България губи много от евросанкциите срещу Русия, затова хем щели да сме с НАТО, хем с Путин.

„Ние ще водим такава политика – прагматична, която да е в полза и на двете държави, и на целия ЕС”, заяви Борисов.

Лидерът на БСП се разгневи на премиера. С публикация във Facebook Корнелия Нинова оспори думите му, че членството в НАТО означава Русия да е опасност. Даде пример, че Германия, Франция, Унгария и Гърция също са в Алианса, но са „За” укрепване на отношенията с Русия. И без да го казва пряко, Нинова намекна, че премиерът не знае какво е национален интерес и как се брани той. А Русия била само стратегическа възможност за страната ни.

Докладът да националната ни сигурност и Русия като заплаха в него отекна и в Москва.

„Това е най-глупавото заявление, което съм чул. За Русия няма по близък от България”, заяви Александър Дугин, политолог.

Що се отнася до избора на бойни самолети Борисов щял да изчака комисията в парламента.

„До изтребителите ли е опряла армията в момента?”, попита Борисов.

Според изчисленията на премиера предложените от служебния кабинет „Грипени”, няма да струват 1 милиард и 500 милиона, а 3 милиарда лева, защото били без въоръжение.

Повече гледайте във видеото 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.