Тя ще излезе на книжния пазар в близо 50 страни

За пръв път книжка с комикси, адаптирана по "Дневникът на Ане Франк", ще се появи в около 50 страни. Това е в съответствие с договор с Фонда на Ане Франк в Базел, оповести френското издателство "Калман Леви", цитирано от "Франс прес" и БТА.

ЛИТЕРАТУРНИ ВОЙНИ: Учени и родители срещу "Декамерон" в учебника за 8-и клас

Дневникът на еврейката тийнейджърка с германски произход, която потърсила убежище в Амстердам и умряла от тиф през февруари 1945 г. в концентрационния лагер Берген-Белзен, бе публикуван през 1947 г. Автор на текста в книгата, която ще излезе на френски език на 4 октомври, е израелецът Ари Фолман, а комиксите са дело на сънародника му Давид Полонски, който е работил над анимационния филм "Валс с Башир", отличен с награда "Сезар" за най-добър чуждестранен филм през 2009 г.

Сценарият на "Отнесени от вихъра" на Вивиан Лий отива на търг

"Когато от Фонда на Ане Франк ни предложиха да създадем адаптирана по дневника книжка с комикси, отговорът ни бе "Не", увериха двамата автори на неотдавнашна среща в Париж, организирана от "Калман Леви".

"Опасявам се обаче, че навлизаме в епоха, в която няма да има оцелели от Холокоста на планетата, няма да има нито жив свидетел, който да разкаже тази история. Книжката не обхваща всичко, което е описано в дневника. Ако си бяхме поставили такава цел, книжката трябваше да е с над 3500 страници. В нея обаче се споменава за редица писма, адресирани от Ане Франк до въображаемата й приятелка Кити", поясни Фолман. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.