Омбудсманът Мая Манолова настоява за строг контрол и санкции за производителите

150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България, сравнено със Западна Европа. За двойния стандарт стана ясно след ново проучване.

„Шоколадът в България и Виена е различен, перилните препарати е по-добре да бъдат купени от Гърция, има проблем с козметиката, всички български майки са наясно, че продуктите, с които хранят децата си, са с различно качество в България и Европа, при това и цената е по-висока у нас, в голяма част от случаите с доста сериозен процент”, заяви пред NOVA омбудсманът Мая Манолова.

Детски сок в София е 147% по-скъп от същия в Берлин

Тя обясни, че е направила проучването с помощта на майки, които живеят в Берлин и Виена.

„Сравнихме едни и същи продукти за деца, от едни и същи марки, от едни и същи хранителни вериги. Установихме, че едно пюренце, което е много популярно сред майките, в България има по-голям процент рапично олио. Във Виена и Берлин е 0,9%, а в България – 1,3%. Цената в България е с 26% по-висока”, обясни омбудсманът.

По думите й ябълков сок, популярен сред младите майки, в България е 147% по-скъп от същия в Берлин. Популярен млечен десерт, закупен в София, се оказва, че е с 1% по-малко шоколад, отколкото същият, закупен във Виена и Берлин. Както и с 3% по-малко мляко спрямо същия във Виена и Берлин. Цената обаче е 93% по висока у нас, спрямо Берлин и с 16% по-скъп спрямо Виена.

Откриха фипронил и в български яйца

В газирана напитка в Берлин и Виена се използва захар, в България – глюкозо-фруктозен сироп.

„Става дума за недопустимата обидна за българите и за гражданите от Централна и Източна Европа. Това е практика да се предлагат стоки с по-ниско качество спрямо западно европейските страни”, обясни Манолова.

По думите й има риск освен „Европа на две скорости” да се появи и „Европа на два стандарта”.

„Моето настояване и като юрист, и като омбудсман е да бъде променено европейското законодателство, така че да има забрана за предлагането на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в различни точки на ЕС. Да има ясен механизъм за контрол или чрез единен европейски орган, или чрез мрежа от национални органи. Ако не е еднакъв, да има много строги санкции”, заяви Манолова.

Повече гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари. 

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си