Защитени ли са правата на българските потребители?

Ново проучване отново доказа двоен стандарт между храните у нас и в Западна Европа. разликите са както в цената, така и в качеството. България изпраща до Евросъюза искане за спешни мерки срещу нелоялните производители.

Проверката е направена в София, Берлин и Виена. Оказва се, че натурален сок у нас се продава с близо 150% по-висока цена, отколкото същият сок в Германия. 

Откриха фипронил и в български яйца

Бебешко пюре, предлагано у нас, съдържа с 26% повече олио от същото пюре, предлагано в Германия или Австрия. Съществени разлики в цената и състава има и при шоколадовите десерти и газираните напитки.

Проучването на омбудсмана Мая Манолова установява фрапиращи разлики не само в цената, но и в етикетите. От тях става ясно, че в страните на Запад една от най-популярните газирани напитки се произвежда със захар, а в България - с фруктозо-глюкозен сироп. 

Възможно ли е да има по-ниски данъци за вода, храна и лекарства?

„Съществуването на двойни стандарти е не просто дискриминация, а обида към българските граждани и тези от Централна и Източна Европа”, заяви Манолова.

Сега действащото европейско законодателство не забранява съществуването на двоен стандарт, освен ако разликите не застрашават здравето и живота на потребителя. Именно за промяна в тази точка ще настоява страната ни.

„Регламент, който ясно да каже, че на общия европейски пазар стандартите и съставките на един и същи продукт трябва да бъдат единни”, коментира министърът на земеделието Румен Порожанов.

Кои храни подобряват работата на мозъка?

От Европа ще искаме и въвеждане на строги санкции за производители, предлагащи продукт с различно качество в различните държави-членки, както и създаване на единен орган за контрол.

Исканията на България са описани в декларация, под която сложиха подписите си депутати от всички парламентарни групи, евродепутати, министри, браншови организации и омбудсманът.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес