Иран може да участва в енергийната ни диверсификация, каза българският държавен глава

Президентът Румен Радев се срещна с украинския си колега Петро Порошенко. Това се случи в Ню Йорк, където българският държавен глава участва в общото събрание на ООН. 

Срещата идва в момент на обтегнати отношения между двете страни заради нов закон в Украйна, който ще ограничи възможността на българчетата там да учат на майчин език. Радев обаче увери, че е постигнал споразумение с украинския лидер това да не се случва. 

Украйна ограничи правото на българите да учат на майчиния си език

"Получих пълните уверения от Порошенко, че българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в езика", категоричен беше той. 

Преди седмица стана ясно, че с приетия на второ четене от Върховната Рада на Украйна образователен закон се въвеждат ограничения за обучението на майчин език. 

Предвижда се възможността за обучение на майчиния език на малцинствата до 5-ти клас, след което всички предмети (с някои възможни изключения) ще се преподават само на украински език. Идеята - украинският език да стане единственият език на обучение в системата на средното, професионалното и висшето образование. 

Колко струват извънкласните занимания на учениците? (ВИДЕО)

По време на срещата си с Румен Радев, украинският президент е поел ангажимент да реагира незабавно, ако българският държавен глава получи оплакване от страна на сънародниците ни в Украйна, след осъществените законови промени. 

По-рано Румен Радев се срещна и с президента на Иран Хасан Рохани, с когото обсъдиха възможностите за повече бизнес между двете страни. Той заяви, че IT-секторът, транспортът и енергетиката са част от сферите за потенциално сътрудничество. Според него е време България да се върне в Близкия изток, който е бил подценяван от политиците през последните 30 години.

Русия прекратява транзита на газ през България с въвеждането на „Турски поток”

Със своите значителни запаси от природен газ и нефт Иран има потенциал да участва в процеса на енергийна диверсификация за България, заяви българският държавен глава. 

Обща беше позицията, че разширяването на енергийната инфраструктура, която свързва Европа и Азия, създава предпоставки за активизиране на сътрудничеството между България и Иран. 

"Газпром" вече е построила 220 километра от "Турски поток"

Радев коментира и речта на американския президент Доналд Тръмп пред ООН силна и използва моменти от нея, за подчертае нуждата от силни въоръжени сили и суверинитет на България.

А в първата си реч пред ООН Доналд Тръмп заплаши Иран и Северна Корея – първите с преразглеждане на ядрената сделка, а Северна Корея с цитирам “тотално унищожение”, ако продължават с ядрената си програма.

Борисов инспектира изграждането на газопроводна отсечка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.