Предстои да стартира предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан"

"С изграждането на газовия участък Лозенец – Недялско капацитетът на транзитния газопровод за Турция ще достигне от 14 до 15,7 млрд. кубически метра газ", заяви министър-председателят Бойко Борисов. 

Заедно с енергийния министър Теменужка Петкова, той инспектира изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка. Предвижда се обектът да бъде завършен през 2018 година.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Доволен съм, че догодина по това време ще имаме към газовия хъб газови връзки и в двете посоки“, отбеляза премиерът.

Той подчерта и активната работа по интерконекторите със Сърбия и Гърция. По думите му реверсивните връзки се строят и се създава възможност в европейския газов хъб да постъпва газ от различни източници - азерски, руски, втечнен газ, газ от Румъния и други. По отношение на самия газов хъб „Балкан“ министър-председателят изтъкна, че предпроектното проучване предстои да стартира и ще бъде направено с европейски средства.

„Вижда се разликата между заварката по Южен поток, която беше правена преди време и това, което се строи в момента“, каза още премиерът Борисов. „Говореха как са подписали с Азербайджан за огромни количества газ. Но той не може да дойде по въздуха. Така че, сега, това, което те пожелателно правеха, ние на практика правим възможно“, добави министър-председателят Бойко Борисов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.