Това провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”

Резултати от лабораторни изследвания показват, че в рибата, която се продава у нас, се съдържат тежки метали. Тестовете са направени от експерти от „Активни потребители”.

Детски сок в София е 147% по-скъп от същия в Берлин

Токсичните химикали се натрупват в рибата и морските дарове от тинята, отпадъците от индустрията и бита и планктоните във водите, които обитават. Справка в системата за бързо оповестяване на опасни храни показва 5400 сигнала за опасна риба. А шансът да попаднем на замърсен продукт на пазара при рибата е пет пъти по-голям, отколкото при другите месни продукти.

Според експертите най-много тежки метали има в океанските и морските видове – като акула, риба тон, риба меч и сьомга. Добре е да избягваме риби от Балтийско море и Тихия океан. Сред речните видове най-застрашените са дънните.

9 неща, които никога не трябва да поръчвате в ресторант (ГАЛЕРИЯ)

Най-често в рибата се натрупват живак, олово и кадмий. Тези метали са и най-опасни за здравето ни, тъй като са токсични. Именно техните нива са измервани по време на изпитванията в лаборатория. Тествани са 12 марки замразена риба, закупени от пазара в началото на септември.

Олово над нормата в храната ни може да доведе до умора, безсъние, колики, анемия и нервност. Кадмият пък причинява проблеми с черния дроб, бъбреците и костите. Най-големи са рисковете за бременните и кърмещите жени, както и за децата на възраст под 3 години. Те трябва да намалят до минимум рибата в менюто си.

Още по темата гледайте във видеата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.