Главната цел е кражбата на лични данни

Над 20 милиона кибератаки се регистрират всеки ден. Зачестяват опитите за изнудване и източване на пари.

Една от апетитните цели са базите данни с имена, банкови сметки и пароли. През 2015 г. са изтекли данните на над 500 милиона души по цял свят. Година по-късно жертвите са два пъти повече.

Как да защитим личните си данни в Wi-Fi мрежа?

Напоследък говорим все по-често и за вирусите, за които се иска откуп. През миналата година жертвите на тези атаки са платили над 1 млрд. долара.

Европол издирва най-търсените престъпници с електронни картички (ВИДЕО+СНИМКИ)

Една от жертвите в България е компания, която произвежда детски обувки и ги изнася по света. Договарят доставка на материали от Испания. Трябва да платят 15 000 евро. Доставчикът е дал своя банкова сметка. Ден по-рано обаче неизвестен хакер праща инструкция към фирмата от името на доставчика и дава нова банкова сметка – неговата лична.

В информационния хаос, в който живеем, не е трудно да се заблудим. Хакерите знаят това и го използват. В мрежите им често попадат институции и компании, които работят с лични данни. В този случай жертвите са милиони.

Предложиха откуп на похитителя на данни за сериала "Игра на тронове"

Според европейски регламент, който влиза в сила на 25 май следващата година, всяка компания, която работи с лична информация, ще трябва да назначи или наеме експерт по сигурността на данните. Глобите при евентуалното им изтичане са колосални - до 20 млн. евро и 4% от оборота.

В България тези правила са предвидени в закон, който се очаква да мине през парламента в близките месеци.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес