Президентът коментира и думите на посланика на САЩ, че кабинетът трябва да внимава с избора на изтребител

Президентът Румен Радев е върнал на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначение на съдия Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС), съобщи самият той преди да замине за Полша.

Георги Чолаков е новият председател на ВАС

„Въпросът е принципен. Върнах предложението за кандидатурата на г-н Чолаков на новия ВСС, който е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото”, каза Радев.

ОФИЦИАЛНО: Новият ВСС встъпи в длъжност (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Имам такова право, има си съответни законови процедури, които казват детайлно как трябва да бъде извършен този избор”, добави Радев.

Парламентът излъчи 11 членове на Висшия съдебен съвет

Припомняме, че Георги Чолаков беше избран за поста от предишния състав на ВСС на 11 септември с голямо мнозинство от 20 гласа срещу 5 в подкрепа на другия кандидат Соня Янкулова.

Чолаков трябваше да седне в стола на един от тримата големи в съдебната власт – председателят на Върховният административен съд - ключова съдебна инстанция, която контролира всички актове на изпълнителната власт и на Висшия съдебен съвет. Съветът, който решава кой да е председателят.

Топката отново е в ръцете на съдебните кадровици. На новите, защото старите посочиха Георги Чолаков за свой избраник само 22 дни преди да изтече мандатът им. И цели два месеца преди да изтече мандата на настоящия председател на Административния съд.

Различните магистрати обаче прочетоха по различен начин тези законови процедури.

Кой ще надделее – все още не е ясно, защото все още не е известно и разпределението на силите в новия съдебен парламент.

НА ФИНАЛА ВЪВ ВСС: Равносметка за един 5-годишен мандат

Държавният глава коментира и думите на посланика на САЩ, че българският кабинет трябва да внимава с избора на изтребител. Радев заяви, че не приема посланици да се бъркат в работата на български институции. „Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат”, категоричен бе той. 

ВСС вдигна заплатите на всички магистрати

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.