Те са обвинени, че поради непредпазливост са причинили смъртта на седем души

Дадоха на съд двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино, съобщиха от прокуратурата. Инцидентът стана на 10 декември миналата година.

СЛЕД ВЗРИВА В ХИТРИНО: Съдът спря първото дело за обезщетение

Димитър Михнев и Радослав Петков са обвинени за това, че са нарушили правилата при управление на железопътния състав и по непредпазливост са причинили смъртта на седем души, а други 14 са с наранявания.

В Хитрино започва изграждането на нови къщи за пострадалите семейства

При влизане в гарата Михнев не спазил ограничителната скорост от 40 км/ч. Управляваният от него влак се движел със 78 км/ч. Вторият машинист Радослав Петков от своя страна не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно композицията. В резултат на допуснатите нарушения от двамата е последвало дерайлиране на влака, повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозвания газ и последвал взрив.

До 2 месеца започва процесът за трагедията "Хитрино"

Разследването е установило, че инцидентът не е предизвикан от повреди в жп инфраструктурата, не е предизвикан от техническа неизправност на състава и не се касае за техническа неизправност. Причината за произшествието е високата скорост – двойно по-висока от разрешената, което е довело до претоварване и разрушаване на железния път, а от там и до дерайлирането на част от вагоните.

4 МЕСЕЦА СЛЕД ВЗРИВА В ХИТРИНО: Следите от трагедията остават (ВИДЕО)

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 10 000 лева, а Радослав Петков с мярка „подписка“. Наложена им е забрана за напускане на страната.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.