Отговорът от Георги Георгиев в "На твоя страна"

От лятно към зимно часово време ще преминем в нощта на 28 срещу 29 октомври. Тогава точно в 4.00 ч. през нощта ще върнем стрелките на часовниците си с час назад. И така до последната неделя на март догодина, когато ще се върнем към лятното време. 

По темата

Колко важен е един час за живота ни и защо все повече експерти настояват да се отмени лятното часово време? Какви са ефектите за здравето, икономиката, енергетиката и дори селското стопанство? Отговорите дава Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Смяната на часа започва през 1916 г. – първоначално в северната част на Европа, а вече и в над 70 страни по света.

Любопитното е, че има две територии, които имат лятно часово време през цялата година – остров Макуайр (Австралия) и Сан Луис (Аржентина). А целта е една - да се пести енергия, като се използва максимално светлата част от деня. Сметките показват, че въртенето на стрелките икономисва между 0.5 и 3 % от общото потребление на електроенергия. Този ефект обаче става все по-малък.

В същото време смяната на времето води до недоспиване, стрес, умора, депресия и нетрудоспособност. Негативните ефекти експертите оценяват на 131 млрд. евро за лечения на заболявания, причинени от изкуственото придвижване на стрелките.

Статистиката сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12%, самоубийствата - с 66%, а инфарктите - със 75 %.

В Европа от години тече дискусия дали действително има икономически ефект от преместването на стрелките и доколко това не вреди на здравето ни. А решението дали да отпадне лятното часово време се очаква до края на годината.

Колко време ни е необходимо, за да свикнем с новото време и колко важен е един час за живота ни – гледайте във видеото.  

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.