Отговор - в рубриката "Георги Георгиев на твоя страна"

Хиляди българи вече пътуват и пазаруват споделено, наемат жилище, кола или техника за кратко през различни платформи.

Споделянето на стоки и услуги набира все по-голяма популярност сред потребителите у нас. Показва го и статистиката - българите са сред първите седем в света по склонност да споделят това, което притежават. Повече от 3 милиона вече са потребителите в най-голямата платформа за споделено пазаруване у нас. В нея се предлагат над 5500 апартамента в по-големите и курортни градове у нас. А само 10-те най-популярни Facebook групи за споделено пътуване имат повече от 177 000 потребители.

Българите споделят най-вече транспорт и жилища

Наред с популярните услуги като частни таксиметрови превозвачи и краткосрочно наемане на жилища, споделената икономика вече предлага и по-нетрадиционни услуги като наем на чадъри, надуваеми лодки и палатки, както и набиране на текстове и разходка на кучета, например. Чрез тях не само достигаме до стоки и услуги, които традиционният пазар не предлага, но и успяваме да пестим. Според проучвания закупената бормашина се използва средно не повече от половин час, а спортната екипировка - 10-20% от времето, през което я имаме.

Освен плюсовете обаче, споделената икономика носи и рискове. Причината – липсващи регулации и трудно защитаване на правата на потребителите.

Можем ли да попаднем на опасни стоки и услуги и дори на откровени измами при споделената икономика проверява Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.