Безпрецедентната криза раздели областта

Безсънна нощ в Каталуния. Хиляди привърженици на отделянето от Испания празнуваха едностранното обявяване на независимост. По улиците на Барселона излязоха и привърженици на запазването на единството. Стигна се и до напрежение.

Безпрецедентна криза в Испания

Безпрецедентната криза раздели областта и предизвика вълна в цяла Испания. Стотици окачиха на балконите си националните флагове в призив за единство.

Часове след като Мадрид наложи директно управление, влезе в сила и първата конкретна мярка - правомощията на регионалните полицейски началници бяха отнети, а испанският вицепремиер Сорая де Сантамария пое управлението на Каталуния. Това обаче не помрачи радостта по улиците на Барселона.  

Испания отне автономията на Каталуния (ВИДЕО)

Доволните и противниците на обявената независимост изпълниха улиците на Барселона. Напрежението между тях ескалира. Полицията успя бързо да  раздели двата лагера и до сериозни инциденти не се стигна. Сепаратистките партии призоваха за гражданско неподчинение и дадоха инструкции на държавните служители да не изпълняват заповеди от Мадрид.

Засега испанското правителство не планира арести, но не е ясно как ще процедира ако настоящата регионална администрация откаже да напусне кабинетите си. Има опасения, че може да се стигне до физическа конфронтация ако националната полиция се намеси.

МВнР: България подкрепя териториалната цялост на Испания

Един от основните проблеми при прилагането на директно управление ще бъде със 17-те хиляди служители на регионалната полиция. Чуха се призиви полицаите да не изпълняват заповедите на централното правителство и да не участват в извеждането на министри и законодатели от кабинетите им.

Правителството затваря регионалното външно министерство и освободи представителите на Каталуния в Брюксел и Мадрид. Като част от мерките за директно управление, министерството на икономиката засили контрола си върху регионалните финанси на Каталуния и започна директни плащания за важните услуги. Мадрид ще поеме пълен финансов контрол над Каталуния.

Рахой уволни каталунския премиер и неговото правителство

Възможно е каталунците, които са „за” независимост, да спрат да плащат данъците си на испанската хазна. Предизборната кампания в Каталуния за насрочените от Мадрид регионални избори на 21-ви декември ще започне на 5-ти декември и ще приключи на 19-ти, или само 15 дни. Независимостта на Каталуния няма да получи подкрепа от нито една влиятелна държава или институция. Европейската комисия е на твърдата позиция, че нищо не се е променило след вота в Барселона.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.