8 бивши министри бяха изпратени зад решетките

Вечер на протести в Испания.  Хиляди излязоха по улиците на няколко от големите градове в Каталуния, след като осем уволнени министри бяха арестувани.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Демонстрациите преминаха без напрежение. В Барселона, недоволните се събраха пред сградата на съда, след като стана ясно, че задържаните бивши министри ще останат в ареста. Те са обвинени в  бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с обществени пари.

Сред осемте висши сепаратистки представители е заместникът на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон - Ориол Жункерас.

Пучдемон: Няма да искам политическо убежище в Брюксел (ВИДЕО)

Девети висш каталунски представител - Санти Вила, който подаде оставка от каталунското правителство преди на 27 октомври то да обяви едностранно независимост на Каталуния - също попада под действието на съдебното разпореждане, но той ще бъде освободен под гаранция от 50 000 евро.

Партията на Пучдемон ще участва на изборите на 21 декември

Прокуратурата пък поиска европейска заповед за арест за сваления президент Карлес Пучдемон и други четирима министри, които са заедно с него в Белгия. Очаква се заповедта да бъде издадена в петък. 

Пучдемон отказва да се завърне в Испания, точно защото се страхува от арест. В интервю за каталунската телевизия TV 3 той призова да бъдат освободени всички арестувани.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.