Къде са инвестирани около 10 млн. паунда от личните средства на кралица Елизабет Втора?

Нови разкрития за финансите на десетки международни политици стават ясни след публикуването на така наречените „Парадайз Пейпърс”.

Международният консорциум за журналистически разследвания публикува откъси от близо 13.4 милиона документа, които засягат финансите на около 120 политици от различни страни и са изтекли главно от офшорната юридическа фирма "Appleby". 

Заработи комисията за "Панамските документи" към Европарламента

Снимка: icij.org

От "Парадайз Пейпърс" вече стана ясно, че около 10 млн. паунда от личните средства на кралица Елизабет Втора са били вкарани в офшорни зони. През периода 2004-2005 г. парите на кралицата са били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови.

Става дума за пари, които Елизабет Втора е спечелила благодарение на принадлежащото й херцогство Ланкастър (The Duchy of Lancaster), където има имоти за 500 млн. паунда (562,7 млн. евро). Британски политици се възмутиха от факта, че кралицата например, не е инвестирала в собствената си страна и дори е избягвала плащането на налози чрез т.нар. „данъчен рай” – офшорните зони.

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЯТА НА КРАЛИЦАТА В ХЕРЦОГСТВОТО ВИЖТЕ ТУК

Би Би Си подчертава, че в тези операции „няма нищо незаконно и няма предположения, че кралицата не си плаща данъците, но може да възникне въпросът трябва ли монархът да инвестира в офшорки“.

Нашата инвестиционна стратегия се основава на препоръките на инвестиционните ни консултанти. Херцогството инвестира средства само в много уважавани инвестиционни фондове, следвайки категоричните препоръки на нашите инвестиционни консултанти", поясни цитираният от медията директор на финансовата служба на херцогството Крис Едкок.

Документите разкриват и бизнес връзка между зетя на Путин и министъра на търговията на САЩ. Американският министър Уилбър Рос притежава дял от транспортна фирма, разположена на Маршаловите острови. Компанията е получила милиони долари от фирма, сред чиито собственици е зетят на Владимир Путин и руски магнат, който е обект на санкции от страна на САЩ. 

В „Парадайс Пейпърс” фигурира и името на Стивън Бронфман - съветник и близък приятел на канадския премиер Джъстин Трюдо.

Други личности, които имат сметки в офшорни зони, са: вдовицата на йорданския крал Хюсеин I – кралица Нур, външните министри на Бразилия и Уганда, руски милиардер с големи дялове от „Facebook” и „Twitter”, музикалните звезди Мадона и Боно, бивш върховен главнокомандващ.

От немска страна в досието фигурират компанията за наем на коли Sixt, пощенският концерн Die Deutsche Post, електротехническият гигант Siemens, фармацевтичната компания Bayer ("Байер"), банковият конгломерат Deutsche Bank ("Дойче банк").

Досието съдържа и около 1000 имена на германски граждани, включително бившият канцлер Герхард Шрьодер.

В дългия списък с имена, упоменати в „Парадайз Пейпърс”, фигурират и 714 индийци. Сред тях е и звездата на Боливуд Амитабх Баччан. Той имал акции в базирана на Бермудите дигитална медийна компания, която вече не функционира.

По принцип влагането на средства в офшорни зони не е незаконно. Спорно е обаче дали е морално.

В тези зони има около 10 трилиона долара, изчислява „Boston Consulting Group”, цитиран от „Ал Джазийра”. Половината от тази сума притежават не богати, а ултра богати хора. Такива са 0.001% от домакинствата по света.

Офшорната финансова система е супер секретна. 

Всичко по темата с досиетата "Парадайз Пейпърс" четете ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.