Тя бе създадена, за да разследва европейската част на офшорния скандал

Комисия към Европейския парламент, създадена, за да разследва европейската част на офшорния скандал около „панамските документи”, започна работа, съобщи прес службата на Европейската народна партия.

По темата

Комисията включва 65 депутати и е оглавена от германския депутат от ЕНП Вернер Ланген. В съобщението се казва, че комисията разполага с една година, за да проучи фактите за нарушаване на европейското данъчно законодателство, нормите на финансова прозрачност и целевото изразходване на средства от политиците, чиновници в евроинститутциите и от държавната администрация на страните от ЕС.

Комисията ще представи отчет на сесията на Европарламента през юли догодина.

На 3 април Международен консорциум на разследващи журналисти със седалище във Вашингтон публикува извадки от 11,5 милиона страници документи с данни за офшорни сметки на редица сегашни и бивши световни лидери, високопоставени длъжностни лица, политици.

Данните, които бяха наречени „панамските документи”, са публични в резултат на изтичане на информация от панамската компания „Мосак Фонсека”, която оказва юридическа помощ при регистрация на компании в офшорни зони.