Парите трябвало да бъдат за погасяване на дългове към кредитори

Мистериозна офшорка, регистрирана през октомври 2005 г. в Панама, е решила да отпусне до 3,5 млн. евро на двете си български дружества през март 2007 г. Това показват данни от публикуваните преди седмици „Панамски документи”, пише вестник „24 часа”.

Още по темата


Управителки на въпросните комапнии по онова време са Моника Добринова - бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо - и сестра ѝ Десислава Дишлиева. Парите според решение на директорите на офшорката „Mountfield Properties” е трябвало да бъдат за „погасяване на дългове към кредитори”.


Не е ясно обаче дали средствата изобщо са пристигнали в България.


Добринова и Дишлиева отказват коментар по казуса.


Акциите в компанията са безименни, а за номинални директори са назначени Джордж Алън, Ивет Роджърс и Кармен Уонг, които са шефове на десетки други офшорни фирми.


На 11 май 2006 г. тримата се събират и решават в България да бъдат учредени две еднолични дружества с ограничена отговорност – „Дрийм Стоунс” и „Гранд Компликасион”. Едноличен собственик и на двете трябва да бъде „Mauntfield Properties”, а за управители според решението трябва да бъдат назначени сестрите Моника Добринова и Десислава Дишлиева. Като адрес за регистрация е предложен този, на който се намира бутиков хотел, собственост на фирма на Моника Добринова.


Решението на директорите на „Mountfield Properties” е изпълнено и дъщерните дружества са регистрирани в България.


Скоро след регистрацията на българските дружества шефовете решават на 27 ноември 2006 г. да отпуснат без лихва 50 000 евро на „Дрийм Стоунс”.


Няколко месеца по-късно директорите на „Mountfiled Properties” вземат ново решение - да отпуснат на българското си дружество “Дрийм стоунс” еднократно до 1 млн. евро без лихва, за да се разплати с кредитори от Швейцария, Великобритания, Ирландия, Франция, Люксембург, Лихтенщайн, Италия, Гърция и България.


На същата дата съветът на директорите решава да отпусне други до 2,5 млн. евро на „Гранд Компикасион” със същата цел. Документите са заверени нотариално в Женева.


Загадка остава дали и колко от парите, гласувани от „Mountfield”, са стигнали до българските дружества, когато техни управители са били Моника Добринова и Десислава Дишлиева.


Дни след решението за отпускането на средствата, бордът на директорите освобождава от длъжност и отговорност управителите на “Гран Компликасион” и “Дрийм стоунс” в България - Моника Добринова и Десислава Дишлиева и ги заменя с нов управител.


След това мистериозната офшорка заживява нов живот. На 8 април 2008 г. номиналните директори са сменени с три компании, регистрирани в Кипър. Кой стои и зад новите фирми, както и зад компанията-майка, отново остава загадка.


Двете български фирми на офшорката сменят собствеността си през август 2012 г., показва справка в българските фирмени регистри. Тогава са продадени на друга офшорка от Британските Вирджински острови. 


Десислава Дишлиева (вляво) и Моника Добринова са били управителки на двете български фирми през 2007 г., когато „Mountain Properties” гласува да им отпусне общо до 3,5 млн. евро. 
Тогава следователи откриват над 3 млн. евро в сейф, ползван от Дишлиева. Формално наемател на сейфа е жена, но собственик на парите е Десислава Дишлиева - балдъзата на Брендо, и на фирмата й “Пам Пропърти", която има хотели и недвижими имоти. Това обяснила самата тя в показанията си в досъдебното производство, образувано по случая.


Обискът е заради разследването за пране на пари срещу Брендо, брат му Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника и балдъзата Десислава. Следователите установяват и точната дата, на която парите са сложени в сейфа - 24 април 2007 г. - датата, на която е убита свекървата на Дишлиева Йорданка Запрянова.


Заради 3-те млн. евро в сейфа срещу Дишлиева започва ново разследване за пране на пари, отделно от това, по което сега е подсъдима заедно с Евелин Банев, Симо Карайчев и сестра си Моника.


Според обясненията на Дишлиева сумата, открита в сейфа, е от сделки с недвижими имоти. Въпреки това, от прокуратурата запорират 3-те млн. евро и ги вкарват в специална сметка в БНБ.
През февруари 2014 г. прокуратурата внася делото срещу Дишлиева в съда. То обаче е прекратено и е върнато на прокуратурата, защото тя не е запозната с материалите. Следва още един опит през май същата година, но резултатът е същият.


На 31 юли 2014 г. Софийският градски съд с определение връща парите на Дишлиева. Те обаче не излизат от специалната сметка в БНБ.


Няколко месеца по-късно главният прокурор иска от Върховния касационен съд подновяване на делото срещу Дишлиева за пране на пари. Така то отново се връща в Софийския градски съд в края на 2015 г. Две заседания от него обаче са отложени, защото папките не са пристигнали в първата инстанция от ВКС. Следващото е насрочено за началото на май тази година.

 

А какво разказа един от другите българи, чието име се споменава в "Панамските документи" - Николай Банев, можете да си припомните от видеото: