Това съобщиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Правителството на Панама се съгласи да се присъедини към международната система за автоматичен обмен на банкова и данъчна информация, съобщи генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия, цитиран от ТАСС и агенция "Фокус".

Още по темата

 

„Току-що получихме информация, че властите на Панама са изразили ангажимент към общите стандарти за данъчно отчитане“, подчерта той в навечерието на пролетната сесия на ръководните органи на Международния валутен фонд и Световната банка.

 

Ръководителят на ОИСР заяви, че „това е много добра новина“ и приветства този ход. Той също така нарече решението „положителна стъпка“ в ситуация с „Панамските документи“.

 

По-рано властите на Панама активно се противопоставяха на присъединяването към международната система за обмен на данъчни данни.

 

Припомняме, че панамската полиция извърши обиск в адвокатската кантора „Мосак Фонсека”. От прокуратурата съобщиха, че претърсване е имало и във филиали на фирмата, която стои в основата на скандала с укриването на данъци в световен мащаб. Финансовата система на Панама беше подложена на остри критики, след като стана ясно как „Мосак Фонсека” е създавала офшорни фирми на хиляди клиенти по света, сред които политически лидери, спортисти и милиардери.

 

Повече по темата гледайте във видеото.