Те са под формата на база данни, в които всеки може да търси по име на човек, страна, компания

Международният консорциум на разследващите журналисти качи в интернет част от „Панамските документи”. Те са под формата на база данни, в които всеки може да търси по име на човек, страна, компания, пише БТА.  

 

В базата данни попадат над 360 000 души, свързани с 200 000 „кухи” офшорни компании, допълва БГНЕС.

 

В списъка с фирми излизат и 50 компании, регистрирани в България. Зад тях стоят 117 длъжностни лица и 8 посредника. 

 

Това е само малка част от изтеклата документация на панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека”, която разкрива повсеместното използване на компании в офшорни зони с цел избягване на данъчно облагане. 

Още по темата

 

Международният консорциум има специален раздел в сайта си, посветен на Панамските документи. Предлага се търсене по страни и търсене по юрисдикции. В търсенето по страни в полето за търсене може да се въведат имена на хора, компании, адреси на компании или страни, за които човек иска да получи информация за техни връзки с офшорни компании. В търсенето по юрисдикция човек може да въведе в полето за търсене име на офшорна компания или тръст.


Вече оповестена информация от документите показа как многобройни членове на световния политически и обществен елит държат парите си в офшорни компании и така избягват облагане в собствените им държави.


До момента наличната информация в „Панамските документи” излизаше в рамките на журналистически разследвания, членуващите в консорциума медии. От организацията обещаха да направят архива публично достъпен, като сегашната база данни вероятно ще се допълва постепенно с информацията в 3,5-те милиона документа на „Мосак Фонсека”, уточнява БГНЕС.


Някои страни, сред които Франция, Германия, Испания, Великобритания, САЩ и други поискаха достъп до разкритията и започнаха разследвания за данъчни измами на техни граждани.

 

Базата данни е на адрес: panamapapers.icij.org

 

Припомняме, че Евгения и Николай Баневи бяха първите българските имена, които се появявиха в “Документите от Панама”: