Това сочи актуално проучване на агенцията

Над 300 хиляди са пълнолетните българи, които твърдят, че са били потърпевши от измама или фалшификации в интернет. Това показват данните от редовния експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми.

5% казват, че лично са ставали потърпевши на измама или фалшификация в интернет. Още 1% казват, че и те, и техни близки са ставали жертва. Други 4% споменават, че техни близки са били потърпевши.

В началото на зимния сезон цели 3/4 от българите илик 52% са почти автоматично сигурни, че в предстоящите празнични акции и намаления търговците ще са по-скоро некоректни. 

Проучването показва още, че повече от половината пълнолетни българи няма да почиват тази зима, но като цяло развитието на туризма у нас се оценява високо. 31% от запитаните ще предпочетат България за предстоящата си ваканция, 13% смятат да почиват в България, но и да отидат в чужбина за зимна почивка, или пътуване, свързано с коледно-новогодишните празници. Други 4 на сто споменават само чужбина.

Като цяло, българите намират, че туризмът у нас върви към по-добро: 68% казват това, а 18% са на обратното мнение.

Когато бъдат попитани кой защитава потребителските интереси в курортните места, най-много от участвалите (40%) в запитването посочват Комисията за защита на потребителите. Любопитното обаче е, че веднага след това идват медиите (16%), 7% споменават неправителствените организации, а правителствената администрация в лицето на ресорните министерства, се споменава в 5% от случаите. С малко повече споменавания са правоохранителните органи, а 8% казват, че никой не защитава правата на потребителите.

Националната агенция за приходите и агенцията за безопасност на храните са другите два ресорни центъра, които се набиват на очи, когато става дума за проверки в туристическите места. Те изпъкнаха съответно с 13% и 12% от споменаванията, когато „Галъп интернешънъл“ попита коя е първата асоциация на българите, когато става дума за проверки в отминалия летен туристически сезон. Разбира се, при този въпрос най-много изпъкнаха действия, като тези на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в „Слънчев бряг” (48% от споменаванията).

"Ало" измамници "спечелиха" 5 милиона лева за 10 месеца (ВИДЕО)

Сондажът е част от стандартната изследователска програма на агенцията и е проведен от 1 до 3 ноември чрез телефонно интервю сред 805 пълнолетни българи по панелна методика, която осигурява представителност на данните. Ползвани са обичайните за сондаж закрити въпроси. Абсолютна максимална грешка ± 3.5 при 50% дялове.   

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.