Излязоха скандални данни за Бинали Йълдъръм и синовете му

Архивите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон за офшорните компании, публикувани вчера, разтърсиха и Турция със скандални данни за Бинали Йълдъръм и синовете му, предаде кореспондентът на БГНЕС.

"ПАРАДАЙЗ ПЕЙПЪРС": Нови разкрития за финансите на 120 политици

Общо 8 компании, регистрирани в данъчния рай в Малта, притежават синовете на турския министър-председател Бюлент и Еркан, вуйчо му и племенник. Две от фирмите са закупени на търг от Министерството на транспорта, съдружник в тях е Салих Зеки Чакър, крупен бизнесмен в морския сектор, когото през септември т.г. депутати от управляващата ПСР опитаха да свържат с организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен. Компаниите на фамилията Йълдъръм развиват бизнес в сферата на търговското мореплаване.

По повод скандалните разкрития в.“Джумхуриет“ днес припомня, че семейството на Бинали Йълдъръм притежава 17 фирми, 28 кораба и 2 луксозни яхти. Настоящият премиер е бивш министър на транспорта с рекордно дълъг престой на този пост от 2002 г., известен с приватизацията на редица държавни компании, името му е замесено в много твърдения за корупция, но въпреки всичко зае стола на подалия оставка Ахмет Давутоглу.

Миналата година баджанакът му бе арестуван за тежки финансови престъпления, а синът му Еркан е редовен играч в най-големите казина в Сингапур. Още в началото, когато ПСР пое управлението на страната, бизнесът на Еркан Йълдъръм в корабния сектор тръгна устремно нагоре. През 2002 г. със сестра си Бахар Бушра регистрира компания за корабостроене и търговски морски превози, и започва да купува нови фирми и кораби.

През 2003 г. избухва скандал, свързан с покупката на кораб за 445 000 евро и с намерението му за фериботна линия Измир – Бриндизи. Тогава Бинали Йълдъръм обяви, че не смята въпросната сума за особено голяма. Той отказва да даде отговор и на многократните питания в парламента, отправяни от опозиционната РНП, за броя на собствените му кораби, бизнесите и произхода на парите си. Днес все още няма реакция нито от страна на правителството в Анкара, нито от премиера Йълдъръм, предаде БГНЕС. 

Всичко по темата с досиетата "Парадайз Пейпърс" четете ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.