От образователното ведомство планират създаване на единна система за Европейския съюз

Над 80% от учениците, отпаднали преждевременно от системата, са в чужбина. Това показват резултатите от масовите хайки, които просветното министерство започна в края на лятото. Целта беше да се издирят и върнат отново в класните стаи над 200 000 деца.

Отпускат пари за обновяване на професионалните гимназии

От септември досега екипи от учители, полицаи, психолози и социални работници успяха да посетят 170 000 адреса и да запишат отново в училище близо 17 000 от отпадналите ученици. Над 130 000 деца обаче не са открити - оказва се дори не са в България. Затова от образователното ведомство планират създаване на единна система за Европейския съюз, която да следи миграцията на децата и посещават ли училище в чужбина. 

УЧИЛИЩЕ В КАПАНА НА РЕМОНТ: Защо ученици нямат достъп до класните си стаи?

В дългия списък от липсващи ученици е и 11-годишният Стилян. В къщата в монтанското село Николово обаче са останали само неговите баба и дядо. Защото Стилян и родителите му отдавна са избрали за свой дом Германия.

На десетки къщи останали без детски смях се натъква и Веселина. Педагогически съветник, част от екипите, натоварени със задачата да намерят и върнат децата в клас.

СРЕЩУ ОТПАДАНЕТО: Социалните помощи за ученици - в натура

Но никой не дава гаранция дали далеч от родното образование учениците са станали част от чуждото. В рамките на Евросъюза липсва единен механизъм,  наблюдаващ движението на децата.

Въвеждането на подобно сътрудничество между държавите членки ще е една от целите на образователното министерство по време на бъдещото ни европредседателство.

СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ: Учителите да решават какво е нужно, а не родителите

Баба Севдна и дядо Георги не вярват, че внукът им Стилян някога ще прекрачи прага на българско училище. Но остава надеждата, че след това България отново може да стане негов дом. 

А междувременно координационните екипи продължават своята работа - с цел да напълнят отново останалите празни класни стаи у нас, ако, разбира се, успеят да открият липсващите деца в България.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.