Това обаче на попречи на хората да отидат до урните и да гласуват на президентските избори, които се проведоха в страната

Сняг покри части от Словения. Това обаче на попречи на хората да отидат до урните и да гласуват на президентските избори, които се проведоха в страната. 

Резулатът: действащият държавен глава на Словения Борут Пахор спечели втори мандат на втория тур на президентските избори срещу бившия комик Марян Шарец, информира "Асошиейтед прес", цитирана от "Ройтерс" и БТА.

54-годишният ветеран в политиката Пахор, известен като "Краля на Инстаграм" заради активността си в социалните мрежи, спечели 53 процента от гласовете. Съперникът му, който е настоящ кмет на северния град Камник, получи 47 процента, показват данни на словенската избирателна комисия след предварително преброяване на гласовете.

Полярни ветрове и минусови температури във Великобритания

Пахор благодари на избирателите и обеща, че ще засили още повече доверието им в демокрацията. Той поздрави опонента си за постигнатия резултат. 

"Ще бъда президент на всички. Ще обединя хората и ще надградя това, което ни сближава", каза Пахор.

Той е едва вторият словенски президент, спечелил втори мандат, откакто страната получи независимост от бивша Югославия през 1991 година.

Сарец беше известен комедиен актьор, преди да влезе в политиката през 2010 г., когато се кандидатира за кмет на Камник. Той призна поражението си снощи, но каза, че успехът му като относително нов участник в политиката е показал желанието на словенците за промяна.

ПРЕДИ СНЕГА: 3000 снегопочистващи машини - в готовност за зимата

"Горд съм, че имах възможността да се изправя срещу играч от първа лига. Резултатът ми е добър и говори сам за себе си", каза той.

Анализатори посочиха, че класирането на Сарец за балотажа показва недоволството на словенците от традиционните политици. Критици обвиниха Пахор, че не е заел позиции по важни въпроси, свързани с икономиката, граничния спор Хърватия и бъдещето на ЕС.

Пахор и Сарец - и двамата центристи - спориха по време на кампанията за приватизацията на най-голямата банка в Словения и за устройството на антикорупционното ведомство. 
Президентът на Словения няма изпълнителни правомощия, но мнението му по важни въпроси има тежест, отбеляза "Асошиейтед прес".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.