Тя заема поста, след като Димитър Главчев подаде оставка

Депутатите избраха Цвета Караянчева за председател на парламента.

Тя поема поста, след като Димитър Главчев подаде оставка след скандал с опозицията.

Димитър Главчев подаде оставка (ВИДЕО)

Цвета Караянчева беше подкрепена от 138 депутата, против бяха трима, а 71 се въздържаха от гласуване. Тя става втората жена начело на НС след Цецка Цачева.

Караянчева положи клетва и заяви, че ще работи за това всички да се чувстват равни.

 „Тук е залата, в която трябва да се казват различни мнения. Тук трябва да казваме всичко, но то да бъде на основа на базата на политики, а не на личностни нападки, защото сме политици. Когато тонът излиза от добрите рамки, трябва и някой да потушава тази емоция. Работата на председателя на НС е точно тази“, уверена е Караянчева, цитирана от БГНЕС.

„Сигурно понякога ще има емоционални моменти, но ние трябва да проявим мъдрост, да бъдем далновидни, защото това, което ни предстои след няколко месеца е рядък шанс. Затова се обръщам към всички колеги - нека да сме мъдри, смирени, нека високо да казваме мнението си и да защитаваме тезите си, но винаги да мислим за България“, подчерта новият председател на парламента.

Тя заяви, че се надява да оправдае гласуваното й доверие.

Нинова: Решението на Главчев е неизбежно и правилно (ВИДЕО)

До решението на Главчев да подаде оставка се стигна след половинчасова среща с премиера Борисов и ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. 

Напрежението около Главчев избухна в сряда, когато той изгони за едно заседание лидера на БСП Корнелия Нинова. ой видя обидно поведение към министър-председателя в четена от Нинова декларация. С отстраняване за две заседания беше наказан съпартиецът й Антон Кутев, който "скочи" да я защитава. 

В четвъртък от БСП обявиха, че няма да участват в заседанията на парламента, докато Главчев не подаде оставка. 

Това не е прецедент - първото искане за оставка на Димитър Главчев влезе в пленарната зала преди шест месеца.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.