Корнелия Нинова става съвносител на конституционните промени

След сблъсъците през седмицата - БСП готови на преговори с ГЕРБ. Националния съвет на партията даде зелена светлина на Корнелия Нинова да подпише исканите промени в Конституцията от партията на Бойко Борисов.

Споровете около това решение продължили повече от 4 часа и до последно социалистите били разделени трябва или не да дадат златния си пръст на ГЕРБ за конституционните промени.

ПЛЕНУМЪТ НА БСП: С курс към предсрочни избори

В крайна сметка Корнелия Нинов получила мандат, но с условие. А именно ръководството на парламентарната група да започнат консултации с партиите освен за приватизацията, но и за цялата ревизия на прехода и в това да се включат концесиите, обществените поръчки, реституцията и ролята на силовите групировки. БСП обаче остава твърдо против искането за отпадане на давността на престъпленията свързани с приватизацията и така депутатите ще гласуват против тези промени. 

Кой и защо "взе главата" на Димитър Главчев?

Настроенията преди пленума на социалистите се оказаха разнопосочни по много въпроси. За вота на недоверие и евентуални предсрочни избори.

Вече е ясно, че подкрепа за вота на недоверие ще получат от ДПС.

Нинова: Решението на Главчев е неизбежно и правилно (ВИДЕО)

Не на едно мнение се оказаха и за исканите от ГЕРБ  промени в конституцията. С тях трябва да се отмени давността за престъпления, свързани с приватизацията. Нужна е обаче подкрепа от 180 депутатски гласа.

Като успех за партията, червените отбелязаха оставката на Димитър Главчев. Но не са убедени, че Цвета Караянчева е подходящият избор за нов парламентарен председател.

Според социалистите извиненията на депутата Иво Христов, че 80% от българите са „дебили”, било достатъчно и оставката не била на дневен ред. 

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.