Той е обвинен в геноцид и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина

Бившият командир на босненската сръбска армия Ратко Младич беше осъден на доживотен затвор. 

Кой е Ратко Младич и в какво го обвиняват?

Младич беше обвинен за клането в Сребреница през 1995 г. - най-масовото убийство в Европа след Втората световна война. Тогава са избити над 8 000 души - мъже и момчета.  

СНИМКИ ОТ ПРОИЗНАСЯНЕТО НА ПРИСЪДАТА ВИЖТЕ ТУК

Съдът прецени, че Младич е виновен за геноцид и престъпления срещу човечеството по време на войните в бивша Югославия.

Ето как жена от Сребреница реагира на присъдата: 

В Сребреница хвърлиха камъни по сръбския премиер (ВИДЕО)

„За извършването на тези престъпления, съдът осъжда господин Ратко Младич на доживотен затвор”, заяви съдия Алфонс Ори.

Преди да бъде произнесена присъдата, Ратко Младич беше отстранен от съдебната зала след нервен изблик.

„Много съм ядосан, защото това, което казахте е пълна лъжа! Майната му на този съд! Всичко, което казахте е лъжа”, развика се Младич. 

Босна отбелязва 20-тата годишнина от клането в Сребреница (ВИДЕО)

„Прекъсваме заседанието, господин Младич ще бъде изведен от залата, изключете звука”ы обяви Алфонс Ори.

Арестуваха Ратко Младич

Защитата на Младич поиска четенето на присъдата да се прекрати, защото му е прилошало. Съдебният състав обаче заяви, че подсъдимият може да издържи произнасянето на присъдата.

Присъдата срещу Младич е последната за Международния трибунал.

Младич определи като отвратителни повдигнатите му обвинения

Бившият военен лидер на босненските сърби беше задържан в Сърбия през май 2011 г. след 16-годишно издирване. Скоро след това той беше екстрадиран в Хага. 

Прокуратурата в Хага поиска доживотен затвор за Ратко Младич

Международният трибунал го призна за виновен за извършения геноцид в Сребреница през 1995 г., когато загиват близо 8 000 мюсюлмани. Според съда, не е имало извършен геноцид в други шест босненски общини.

Убиха свидетел на защитата на сръбския генерал Ратко Младич

Съдът в Хага реши още, че Ратко Младич е отговорен за обстрелването на Сараево от босненските сръбски части по време на почти четиригодишната обсада на града.

Оцелели от Сребреница наблюдаваха на живо съдебното заседание и при произнасянето на присъдата избухнаха в бурна радост. 

Пред сградата на съда в Хага жени от Сребреница протестираха срещу Младич.

Милорад Додик, президент на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина, заяви преди произнасянето на присъдата: "Това, което Младич и много други заедно с него правеха, е много професионално да изпълняват дълга си. Жертвайки себе си и своите семейства, те са знаели на какви процедури ще бъдат подложени и това продължава и сега, но те не са се отказали от истинската идея за свобода, що се касае до Република Сръбска. Ратко Младич остава легенда за сръбския народ, човек, който е вложил всичките си човешки и професионални качества в защита на сръбския народ".

В Сърбия граждани също коментираха присъдата. Вижте коментарите им във видеото по-долу:

Кой е Ратко Младич?

Ратко Младич е роден на 12 март 1942 г. в Божановичи, Босна и Херцеговина. Баща му Нечо е партизанин, убит от усташите през пролетта на 1945 г.

Записва се във Военно-промишленото училище в Земун през 1961 г., а след това постъпва във Военната академия и накрая завършва Офицерската академия с отличен успех. Когато завършва през 1965 г., първото му назначение е в Скопие, където е най-младият офицер в поделението, което командва.

Започвайки като младши лейтенант, Младич се доказва като способен офицер, като първо командва взвод, после батальон, бригада и през 1989 г. е повишен в началник-отдел „Бойна подготовка“ в Трети военен окръг.

През юни 1991 г. Младич е назначен за заместник-началник на прищинския корпус в Косово, където преобладават етническите албанци. След промяната в обстановката в Хърватия е преместен в Книн. Там поема функциите на командир на 9-и корпус на Югославската народна армия по време на боевете между ЮНА и хърватската армия.

На 2 май 1992 г. Младич и неговите генерали блокират Сараево и установяват контрол върху движението, електрозахранването и водоснабдяването за града. Така се поставя началото на 4-годишната обсада на Сараево, най-дългата в историята на съвременното военно дело.

На 10 май Младич поема ролята на началник щаб на Втори военен окръг на ЮНА в Сараево.

 Два дни по-късно Босненският сръбски парламент гласува за създаването на Армия на сръбската република (ВРС). Тогава Ратко Младич е назначен за командир на главните сили на ВРС и той заема този пост до декември 1996 г. На 24 юни 1994 г. Младич е повишен в звание генерал-полковник и поема ръководството на около 80 000 души.

На 25 юли 1995 г. Международният наказателен трибунал за бивша Югославия му повдигна обвинения за геноцид, престъпления срещу човечеството, убийства, депортация, нехуманни действия, терор и задържане на заложници.

На 8 ноември 1996 г. президентът на босненската сръбска република Биляна Плавшич отстранява Младич от поста му и той остава в неизвестност. Продължава да получава пенсия като запасен офицер до ноември 2005 г., когато тя е спряна под натиска на западните страни и Международния трибунал.

На 26 май 2011 г., след 16-годишно укриване, Ратко Младич е арестуван от сръбската полиция в къщата на свой братовчед в село Лозарево. Сръбските власти задействат процедура по екстрадиция от Сърбия, която получава одобрението на цял свят. В Белград това предизвиква бурни реакции сред националистите, подкрепящи Младич. Няколко дни по-късно е предаден на Международния наказателен съд в Хага.

През годините 74-годишният Младич претърпява няколко сърдечни удара, които влошават здравословното му състояние. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.